De juiste hulphondpup kiezen: waar let je op?
- Natasja van de Wiel
- 12 feb
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 mei
Het kiezen van een pup is een ontzettend leuk proces, maar ook een uitdaging. Zeker als je een hond zoekt die opgeleid gaat worden tot psychosociale hulphond. Waar begin je? Welke rassen zijn geschikt? En waar moet je op letten bij het kiezen van een fokker? Ik neem je stap voor stap mee in dit proces, zodat je de beste keuze maakt voor jouw toekomstige Buddy-Dog.
Het juiste ras kiezen
De eerste stap bij het opleiden van een hulphond is het kiezen van een ras dat bij jou past én geschikt is om opgeleid te worden. Niet elk ras is namelijk geschikt als hulphond. Het is belangrijk om te letten op de oorspronkelijke functie van een ras en of die overeenkomt met de taken van een hulphond.
Er bestaan ongelooflijk veel rassen en het kan inspirerend zijn om verder te kijken dan de bekende keuzes. Minder populaire rassen hebben soms het voordeel dat er minder op uiterlijke kenmerken is doorgefokt, wat genetische afwijkingen kan verminderen. Honden die zijn gefokt voor taken die niet aansluiten bij het werk van een hulphond vallen af.
Veel rassen kennen zowel een werklijn als een showlijn. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken, zodat het energieniveau en de behoeften van de hond passen bij jouw levensstijl én hij de uitdaging en beweging krijgt die hij nodig heeft om gelukkig te zijn.
Retrievers zijn populaire keuzes voor psychosociale hulphonden. Ze zijn mensgericht, genieten van samenwerking en bouwen van nature een sterke band op met hun eigenaar. Labrador retrievers staan daarnaast bekend om hun stressbestendigheid: ze laten zich niet snel van hun stuk brengen en kunnen spanning goed loslaten.
Voor wie een kleinere hond zoekt, kunnen gezelschapshonden een goede keuze zijn. Ze zijn handzaam en vaak afkomstig uit ‘lief bloed’, wat betekent dat ze van nature vriendelijk en aanhankelijk zijn.
Naast rashonden kun je ook kiezen voor een herplaatser of een kruisingpup. Dit kan een mooie optie zijn, maar ook hier geldt: let goed op het karakter en de achtergrond van de hond.
Gezondheid boven alles
Veel rassen kampen met genetische afwijkingen, vaak ontstaan door fokbeleid waarbij uiterlijke kenmerken belangrijker waren dan gezondheid. Denk aan kortsnuitige honden die altijd benauwd zijn of rassen met een doorgezakte achterhand. Hoewel er al wetgeving bestaat om deze problemen aan te pakken, worden er helaas nog steeds honden met slechte ouderdieren gefokt.
Bij het kiezen van een pup is het belangrijk om te checken of de ouderdieren getest zijn op erfelijke aandoeningen. Een verantwoordelijke fokker is hier open en transparant over.
Hoe herken je een goede fokker?
Een goede fokker vinden is misschien wel de belangrijkste en ook de moeilijkste stap. Broodfokkers, die honden in schuren houden, zijn een absolute no-go. Niet alleen leven de moederhonden hier onder erbarmelijke omstandigheden, maar ook hebben de pups vaak een slechte start.
Checklist voor een goede fokker
De moederhond leeft in huis, in een liefdevolle omgeving.
De drachtige moederhond ervaart weinig stress (belangrijk voor de ontwikkeling van de ongeboren pups!).
Beide ouderdieren zijn open, sociaal en vriendelijk. Puppies van angstige of agressieve ouderhonden vallen altijd af.
De moederhond is zorgzaam naar haar pups.
De pups groeien op in een verrijkte omgeving, met verschillende prikkels en ervaringen die bijdragen aan een stabiele ontwikkeling. Maar ook een plek waar voldoende rust geboden wordt.
Het nest is schoon en goed verzorgd.
De juiste keuze maken
Heb je een goed nestje gevonden met gezonde, vriendelijke en stabiele ouderdieren? Dan komt de volgende stap: welke pup kies je? Dit is een persoonlijk proces en is afhankelijk van wat bij jou en je situatie past.
Laat de pup angst of agressie zien? Dan valt hij af om opgeleid te worden tot hulphond. Schrikreacties zijn prima en horen bij de normale ontwikkeling van een pup, maar het is belangrijk dat de pup zich wel weer snel herstelt en nieuwsgierig blijft naar zijn omgeving.
Het kiezen van een pup is niet alleen een kwestie van ‘liefde op het eerste gezicht’. Door goed te kijken naar ras, gezondheid, de achtergrond van de ouders en de omstandigheden waarin de pup opgroeit, vergroot je de kans op een stabiele hond die uitgroeit tot een geweldige hulphond én maatje voor het leven.
💡 Wil je begeleiding bij het kiezen van een geschikte hulphondpup? Van eerste selectie tot kennismaking met het nest: ik help je om de juiste keuzes te maken.

De juiste hulphondpup kiezen waar let je op?
De juiste hulphondpup kiezen: waar let je op?